Архив от дата:

.


БЛОГЛюбовта побеждава всичко? Да, но не и за децата-майкиАктрисата Ашли Джъд застава срещу ранните бракове и раждането на деца от деца

 

Детските бракове са категорична злоупотреба с човешките права. Те поставят в риск глобалното развитие. Ако едно момиче остане в училище, вместо да се омъжва и да ражда деца, бъдещите й приходи ще се увеличат драстично. За всяка допълнителна година, прекарана в училище,  младата жена ще отложи възрастта, на която ще има първото си дете, с между 6 и 10 месеца.

 

Детските бракове изолират младите жени от обществото. Фактите са категорични, че децата, които стават булки или раждат деца, значително увеличават риска от смърт или телесна повреда. Това се дължи, както на усложненията по време на бременността и раждането, така и на психическите предизвикателства при отглеждането на бебето. Няма какво да се лъжем – децата-майки са зле подготвени да се грижат за децата си: както психически, така и финансово. А това поставя тях и техните бебета в огромен риск.


Нека всички ние, които сме против това явление, изразим гнева си на висок глас. Нека да се уверим, че забелязваме тези момичета, че чуваме беззвучния им глас, че виждаме картината на живота им, която не изобразява нищо по-различно от оковите на едно робство. Страшните краски на тази картина се допълват от травмата на преждевременно отнетото детство, от отнемането на наивността и свободата. В допълнение към ранното раждане и травмите от него, често идва системен домашен тормоз, пребивания, изнасилвания, лишения, липса на елементарно здравеопазване… Защото съвкупността от всичко това се нарича ранен брак и раждане без време.

 

Не е много романтично, нали?


Детските бракове и ранните раждания са едновременно и причина, и следствие от бедността и неравенството между половете. Повече от 700 милиона души в света все още живеят в крайна бедност с по-малко от 1.9 долара на ден. Можете ли да си представите опитите на тези хора да се хранят, да получават здравни грижи и да образоват децата си? Често тези жени продават децата си. Те решават да преодолеят загубата от продаденото дете, но да имат пари за храна и време, което да посветят на останалите си деца.

 

Детските бракове мрачно сеят семето, с което се предава бедност, физически и психически травми и разбити сърца, и още повече бедност. Мултиплициращата се между поколенията бедност.


За да се пребори тази негативна тенденция, момичетата трябва да бъдат защитени от бедността. Те трябва да учат. Само чрез учене и след това – работа, те ще бъдат икономически независими и ще допринасят за благосъстоянието на техните семейства и обществото като цяло. Доказано е, че момичета, които ходят на училище,  с течение на времето дават  много повече на страната си, отколкото, ако станат булки като деца. 

 

Затова нека да направим така,  че да осигурим социална справедливост, телесна цялост и сексуална автономия за момичетата, така че те да могат да станат възрастни, които могат да изберат кога и за кого да се омъжат.  

   

Ашли Джъд е хуманитарен деец, писател и актьор.

 Тази статия е написана с подкрепата на Фонда на ООН за населението.

 

 

Източник: http://www.theguardian.com
  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България